Podețul supendat peste Olt

La 100 m de la Hanul „Moara la Făgădău” se află un popas turistic și un podeț suspendat peste râul Olt. După ce traversați podețul, poteca continuă paralel cu râul Olt și trece pe lângă fostul baraj și lac de acumulare, ajunge la izvorul de apă minerală de la Carpitus, de unde continuă spre bazinul neamenajat de apă mezotermală, trecând pe lângă „Piatra Găurită”, un zid străpuns de apa râului Olt, care este considerat monument al naturii. Traseul ce urmează cursul râului Olt, trecând pe lângă ruinele cetăţilor Vapa şi Stânca Șoimilor (Bixad) se poate parcurge atât pe jos cât și cu bicicleta.
Marcaj: bandă roşiepod_olt.max, pictogramă cu bicicletă.
Durată: 1 h;
Distanţa de parcurs: 2,5 km.
Diferenţă de nivel: 40 m.

Mofeta

După traversarea podului de peste râul Olt, drumul se bifurcă, spre dreapta, apoi drumul continuă spre Rezervația Naturală Protejată Piatra Şoimilor (traseul nr.3), în direcția stângă trecând pe lângă Camping, și izvorul de apă minerală „Stănescu”, traseul continuă prin pădure și se termină cu clădirea special amenajată pentru mofetă. Mofeta, reprezintă emanații de dioxid de carbon și constituie o trăsătură specifică regiunilor vulcanice, unde gazele ce apar la suprafață au peste 85% (uneori 98%) dioxid de carbon.
Băile cu dioxid de carbon au efect vasodilatator asupra corpului și sunt indicate într-un anumit dozaj în afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune arterială moderată, varice, ulcere varicoase), dar și pentru boli de piele, reumatismale, nevralgii și afecțiuni cronice genitale. Tratamentul se va face numai pe baza recomandării și pe baza programului stabilit de medicul de specialitate din stațiune.
mofeta.max
Marcaj: indicatoare.
Durată: 20 minute.
Distanţa de parcurs: 700 m.
Diferenţă de nivel: 45 m.

Rezervația Naturală Protejată Piatra Şoimilor

piatra_soimilor.maxÎn imediata vecinătate a oraşului Băile Tuşnad, se află Rezervația Naturală Protejată Piatra Şoimilor (cu o suprafaţă de doar 1,5 hectare) ce se încadrează în lanţul eruptiv al Munţilor Harghitei de Sud și este situată pe versantul estic al conului Muntelui Pilişca (824 m altitudine), cu aflorimente de andezite (rocă vulcanică) sub formă de turnuri şi se înălţă deasupra zonei cu 50-60 metri.
Aceasta face parte dintr-un peisaj de munte acoperit de vegetaţie forestieră mixtă, foioase-răşinoase şi unde se dezvoltă un număr mare de specii floristice adaptate la acest mediu. Dintre acestea se remarcă un endemism local (întâlnit numai în judeţul Harghita, pe stâncării) Hieracium telekianum – o specie de vulturică (vulturica lui Teleki) cu areal foarte restrâns şi foarte spectaculoasă. Din fauna prezentă, menţionăm: veveriţa, pârşul mare, căpriorul, ursul brun, şi ocazional apărând pisica salbatică, lupul şi râsul.
De asemenea, diverse specii de păsări îmbogăţesc prin prezența lor zona, spre exemplu: huhurezul, buha, ciocănitoarea pestriţă mare, șorecarul comun, piţigoiul de munte, piţigoiul de brădet. Dintre reptile enumerăm: şopârla de munte sau şopârla de câmp.

Biserica Ortodoxa Baile Tusnad

Biserica Ortodoxa Baile TusnadDin monografia parohiei, intocmita de vrednicul preot protopop Constantin Gane, rezulta ca dupa Marea Unire din 1918, credinciosii romani din localitate au solicitat organizarea unei parohii ortodoxe si construirea unei biserici. Fondurile de constructii sunt colectate dupa indelungate stradanii de catre zelosul si tanarul preot paroh Iacob Simion intre anii 1937-1939 (preot izgonit in 1940), ajutat fiind si de: Mihail Serban, subsecretar de stat si rectorul Academiei Agricole din Cluj, originar dintre romanii din Debretin, reintorsi la patria mama dupa 1918. Profesorul Mihail Serban cu familia sa este considerat drept ctitor al acestei biserici. A fost ajutat si de primul epitrop, avocatul Ioan Hamzea (decedat in anul 1999 la Brasov).