Ape minerale
la Baile Tusnad

        Apele minerale apar în raza statiuni în mai multe locuri, izvoarele situându-se fie la baza versantilor si fruntilor de terasa, fie în luncile Oltului si ale principalelor afluenti.

          Stratele acvifere din care provin se afla la adâncimi diferite, situatie care se reflecta atât în gradul de mineralizare, cât si în valorile de temperatura.

          Desi exista un numar mare de izvoare (aproape 50), pentru cura balneara nu sunt amenajate decât sase, toate situate pe partea stânga a Oltului. Fiecare înregistreaza caracteristici chimice si termice deosebite, situatie care le asigura o capacitate terapeutica diferita, facându-le apte atât în cura interna, cât si în cea externa.

– Izvorul 1bis – amenajat pentru cura în gastrite hiperacide, ca pansament gastric si antiinflamator si pentru caile urinare.

– Izvorul 2 – se afla în estul statiunii, la baza versantului culmii Apor si deasupra nivelului terasei superioare. De altfel aici exista un glacis deluvio – coluvial grosier ce acopera aglomeratele vulcanice. Apa ce este captata într-un bazin de acumulare, este dirijata spre strandul mezotermal (baile Ileana) situat între str. Vointa si str. Oltul (pentru cura externa).

Ca urmare, ea poate fi folosita în cura interna, în tratarea gastritelor hiperacide, dispensiilor cronice, dishinezilor biliare, diabetului simplu, gutei diatezelor acide si urice (usor laxativa).

– Izvorul 3 – îsi are originea în apele acumulate în formatiunile de priroclastice ce alcatuiesc baza versantului vestic al Muntelui Ciomatul. El se situeaza la sud de izvorul 2 (câteva sute de metri), dincolo de Policlinica balneara si în dreptul Pensiunii 4.

– Izvorul 4 – se afla la câtiva metri de precedentul, având aceleasi caracteristici de zacamânt. Apa clorosodica, carbogazoasa, borica, feruginoasa este adusa prin conducta la o cuveta. Ea este utlizata în cura interna, în dispecii hipoacide, diateze urice si oxalice.

– Izvorul 5 – se gaseste în lunca Oltului la Nord – Vest de amenajarea Izvorului 1 bis. Apa, care provine din aglomerate vulcanice si dintr-un con de dejectie are caracter bicarbonat sodic, calcic, carbogazos si feruginos si o mineralizare totala, si apa acestui izvor este recomandata pentru cura în gastrite hipoacide.

– Izvorul Ana – Ea este utilizata numai în cura externa tratarea unor boli cardiovasculare, endicronice ale sistemului nervos, reumatism.

În afara acestora, mai însemnate sunt cele de pe stânga vaii Oltului (cele aflate de-o parte si de alta a pârâului Comlos), pe pârâul Cetatii, în poiana Tisa (în vecinatatea Pensiunii 5). Pe dreapta Oltului, ele se afla în trei sectoare – în Nord, cartierul din dreptul podului, ce trece peste Olt de la gara (la doua dintre acestea– Kosztandi si Koncsag – apa se strânge în recipiente din lemn), în centru, pe valea Minelor, iar în Sud în zona mofetei.

        Deosebit de importanta este apa termala ajunsa la suprafata prin foraj. Acesta se afla în zona de agrement a lacului Ciucas, lânga cinematograful Oltul.

      Efectele diferitelor parti ale corpului la baile de CO2 are efecte vasodilatatoare. De aceea sunt indicate într-un anumit dozaj în afectiuni cardiovasculare (hipertensiune arteriala moderata, varice, ulcere varicoase), dar si boli de piele, reumatismale, nevralgii si afectiuni cronice genitale.

Sursa Baile Tusnad

Apa Minerala Baile Tusnad

Ape minerale Baile Tusnad

Apa Minerala Baile Tusnad

Izvoare baile tusnad

Apa Minerala Baile Tusnad

Izvor Baile Tusnad